7.8.2012

Mielikuvaretkiä viinien makuihin

Virtuaalimatka sukeltaa rypäleisiin .... DOCG ...
Definitely the original cool & genuite

Nojatuolitieto viineistä rajoituu kevyeeseen maisteluun ruoan kanssa ja seurustelu- sekä ruoanvalmistuskäyttöön. Hankitut laadutkin ovat kyykkyviinitasoisia, lähinnä navan korkeudelta löytyviä, eli alle kymmenen euron viinejä. Tuleva matkakohteemme on viinien mekka, joten myös matkalaisten on syytä petrata viinituntemustaan, ollaanhan Toscanassa, italialaisten viinien kehdossa.


Viininrypäleitä kasvatetaan kaikissa maakunnissa Italiassa. Toscanan ehkä kuuluisimpia viinialueita ovat Firenzen ja Sienan tienoilla olevat alueet keski- ja pohjois-Toscanassa, kuuluisimpana Chiantin kukkuloiden viinit. Aluetta kutsutaanhan Chianti Classico laajojen viiniviljelmien ja rypälelajikkeen mukaan. Kullekin alueelle on tyypillistä tietyt, jopa jo keskiajalta periytyvät rypälelajit ja viinien luonne. Veneton alueella viinit ovat muunmuassa hapokkaita Prosecco, Soave ja Valpolicella viinejä. Toscanassa lajikirjo laajenee ja viinit ovat kuin renesanssin taideaarteet, kiehtovia, tyylikkäitä ja luonteikkaita, jopa kokeilun ja fantasian rajoja rikkovia makusinfonioita.Orvieton alueella ja Sisiliassa on omat lajikkeensa.


Kuva on otettu Soavesta, kesällä 2011.

Alla perustietoa viinilajeista ja -alueista.

1. Chiantin viiinialue sijaitsee keski-Toscanan, Firenzen ja pohjois-Sienan välisten kukkuloiden laaksossa. Kuuluisa rypälelajike on Chianti Classico ja päätuote punaviini.


2. Viinialue Montalcinossa, Sienasta etelään oleva alue tuottaa Brunello -rypäleistä käytettyä viiniä. Punaviini tunnetaan paremmin  Savingiose Grosso -nimellä.


3. Montepulcianon viinialueilla itä-Toscanassa tuotetaan Vino Nobile -rypäleistä valmistettua punaviiniä. 


4. San Gimignanon alueella etelä-Firenzessä kasvatetaan valkoviinirypäleitä, Vernaccio di San Gimignano. Alue on vanhaa viinialuetta, joka perinteet ulottuvat keskiaikaan.  Tiloilla tuotetaan myös punaviiniä.


5. Luccan viinialueella, Firenzestä länteen tuotetaan Montecarlo-rypäleistä valkoviiniä, jota eräiden lähteiden mukaan pidetään kiinnostavampana kuin San Gimignanon vastaavaa. 


Toscanan alueen kuuluisuus on punaviinit, mutta alueella tuotetaan myös jälkiruokaviinejä, kuten Vin Santo. Yleisesti italialaisista valkoviineistä sanotaan, että ne kannattaa nauttia nuorina. Valkoviini ei parane vanhetessaan.

Toscanaan tutustumisen kiinnekohta valittiin San Gimignanon liepeiltä, Varnan kylästä 13 km päästä tätä maailmanperintönä tunnettua keskiaikaista kaupunkia.  

Viinien maistelu on vain yksi retkien teemoista ja soveltuu huonosti autokuskin kalenteriin ja jäänee lähinnä apukuskin ja seuraneitien tehtäväksi. Keskiaikaisten kaupunkien atmosfääri, maisemat, valokuvaaminen ja Italian taiteeseen tutustuminen ovat varmasti sitäkin suuremmalla sijalla retkien agendassa.


Kiinnekohta Toscanassa 15.9.-22.9.2012 ja retket

Lomahuoneisto Interhomesta

Pitkän ja monipuolisen nettiselailun jälkeen löysimme huoneiston, joka sopii hyvin tarkoituksiimme matkareitin ja kiinnostavien kohteiden keskiössä. Haimme paikkkoja päivästä toiseen ja koko hakuprosessi alkoi jo tuntua puuduttavalta. Tarjontaa oli valtavasti ja erilaiset hakuportaalit toimivat kukin omalla erityispiirteellään. Ainakin Gaiatravels.com ja Interhome olivat hyviä, tosin ensiksi mainittu keskittyi kokonaisten talojen vuokraamiseen. Interhomessa oli tarjolla huoneistoja. Jos olisimme etsineet pelkkiä yhden huoneen majoituskohteita maaseudulta, ehkä paras portaali olisi ollut Agriturismo. Agriturismo ja muut vastaavat olivat melko sekavia, koska niiden hakurajaukset, jos niitä oli, olivat puuttelliset.

Huoneisto löytyi lopulta Interhome-välittäjän kautta ja se käsittää 70 m2 huoneiston, 2 makuuhuonetta, olohuone/keittiö/ruokalutila ja käynti puutarhaan, jossa mm. iso uima-allas.

Kuva markkinointisivuilta: uima-allas,
La Pineta, Foscana, Varna.
http://www.interhome.fi/suomi/italia/toscana++chianti/gambassi/it5237.970.2

La Pineta sijaitsee Varna-nimisessä kylässä, kukkulalla. Lähikaupunkeja ovat Firenze 45 km, Siena 45 Km, San Gimignano 13 km, Gambassi 6 km sekä Poggibonsi. Paikka on suoraan viiniviljelmien keskellä.

Soaven viinialueen viininrypäleitä, 2011.
Huoneisto oli kohtuuhintainen, kaikkien kulujen kanssa 500 e, joka noudataa hyvin paikallista hintatasoa ja tarjontaa majoituspaikoista, ja niitähän riittää Toscanan seudulla loputtomasti.

Lapsenlapsi Heta ja Kristiina-äiti ovat tulossa kanssamme Toscanaan lomalle. Heta ja Kristiina lentävät Roomaan 17.9., josta siirtyvät nopealla junalla Firenzeen. Firenzessä olemme vastassa autolla ja loman lopussa saatamme heidät Roomaan 24.9. (hyvä tekosyy mennä Roomaan, jossa en ole koskaan käynytkään). Italiassa junat ovatkin tehokas keino siirtyä paikasta toiseen ja junaverkosta hyvä. Liput voi ostaa jo Suomessa suoraan Trenitalia -sivuilta.

Tuskin maltamme odottaa matkaa taivaallisiin maisemiin ja keskiaikaisiin kaupunkeihin.

Toscanan kauneutta kokemassa
Toscanan maakunta on yksi kiehtovimmista  Italiassa. Matkan aikaikkuna on meille autolla liikkkuville vapaa, mutta lapsenlapsella, Hetalla ja Kristiinalla on aikaa Toscanaan tutustumiseen niukka viikko. Tarkkaan onkin mietittävä, mihin kaikkeen ehtii sinä aikana. Muutama ehdoton suosikki on jo noussutkin esiin.

Chiantin kukkulat
Taustatietoa selatessa on löytynyt kaupallisia retkivaihtoehtoja, joita voi soveltaa myös omaan matkailuun. Muun muassa Florence-tickets -sivustolla myytiin viiniretkeä Chiantin kukkulat ja keskiaikainen kukkulakaupunki San Giminiano. Niinpä vietämmekin yhden päivän kierrelllen Chiantin upeita laaksoja, keskiaikoisia kukkulakaupunkeja, tutustumme linnoihin ja paikallisiin viinitiloihin sekä myymälöihin. Liikumme kuitenkin omalla autolla, joka mahdollistaa vapauden katsella ja kierellä omaan tahtiin sekä valokuvata kiehtovia paikkoja.

Firenze
Jo lähtökohtaisesti tiedostamme, että Firenze tulee olemaan haaste. Siellä vierähtäisi varmasti viikko, vaikka ei poistuisi koko kaupungista. Ainakin taideaarteita käynmme ihalemassa Uffizin taidemuseossa. Liputkin voi ostaa suoraan netistä, http://www.florence-tickets.com ja näin välttyä jonottamiselta. Sama toimii Rooman taidemuseoiden ja colossiumin suhteen.

Linkkejä:
www.parks.it Luonnonpuistot
www.lacorsa.com Pyörät
www.comune."kaupungin nimi".it Kaupunkien viralliset matkailusivut
www.trenitalia.com Junat
www.gaia-tourist.com Majoitus
www.interhome.fi Majoitus
www.agriturismo.it Majoitus
www.agriturist.com Majoitus
http://www.firenze.net/ Tapahtumia Firenzezzä
http://www.firenzeturismo.it/ Turistisivut
http://www.pienimatkaopas.com/firenze/nahtavaa.html Vinkkejä
http://www.florence-tickets.com/ Lippuja netin kautta
http://www.adr.it/fiumicino Rooman lehtoasema Leonardo da Vinci