22.9.2012

Matkalla Roomaan

Orvieto: Orvietossa syödään villisikaa ja juodaan paikallista
Orvietoviiniä.

Rooman kulttuurimiljööseen Orvieton kautta
Lauantai 22.9.2012

Matkalaista kaksi viidestä ei ole koskaan käynyt Roomassa, joten sinne suuntaamme tänään. Varnan rauhalliset viinimaisemat jäävät taakse ja suurkaupunki imaisee matkalaiset otteeseensa. Ciantin alueella on alkanut viininrypäleiden korjuu ja traktoreita rypälelasteineen kulkee teillä säännöllisesti. Kauriit pomppivat syksyisillä pelloilla ja maisema kukkuloineen on kiehtova. Rooman jälkeen palaamme vielä Ciantin maisemiin, Saturniaan ja Itä-Italiaan.


Rooman suuntaan ajetiiin moottoritietä Firenze-Rooma, joka on nopein yhteys pääkaupunkiin. Poikkesimme puolimatkassa Orvieton klassisessa kukkulakaupungissa. Kun matkan varrella on tutustuttu jo useampaan keskiaikaseen kaupunkiin vaikutti kaupungin perusrakenne samantyyppiseltä kuin muissakin pienissä kaupungeissa. Orvietossa oli todella upea, goottilashenkinen tuomiokirkko.

Orvieton tuomiokirkko.

Tuomiokirkon aukiolla Orvietossa.


Roomaan tultiin pohjoisesta. Liikenne vaikutti vieressäistujalta kaaottiselta ja ylihektiseltä Suomen oloihin tottuneena. Navikaattorikin oli monissa käänteissä liian hidasliikkeinen ja katuja pyöriskeltiin rinkinä. Saatoimme Katen sohvasurfaajien majoitukseen laitakaupungille ja suuntasimme itse eteenpäin hotellille. Lopulta pääsimme hiukan Rooman ydinalueen ulkopuolella olevaan Marco Aurelio -hotelliin ja sen parkkipaikalle. Hotelli oli edullinen, vain 45 e/yö kahdelta hengeltä, joten jännitimme millainenhan se mahtaa olla. Paikkaa mainostettiin neljän tähden paikkana, sitä se ei ollut, mutta ihan kelpo ja siisti hotelli kuitenkin. Hotellilta löytyi videovartioitu parkkipaikka, josta olimme erittäin tyytyväisiä. Edes omalle autolle ei päässyt kymmenen jälkeen ilman vartijaa! Mahtavaa!

Orvieto. Saatiin kamalat foccasionet ja pastaa muovilautasilta.
Puolet jäi syömättä. Kahvilaa ei kannata valita fi-win mukaan.

Roomassa ei kannata liikkua autolla joten hotellin kohtuuhyvä sijainti mahdollisti metron käytön. Metroasema Cornelia löytyi pienen kävelymatkan päästä. Metrolippu Roomassa maksaa 1,50 e/kerta tai 6 e päivälippu, eli kohtuuhintainen.  Lähdimme katsomaan Rooman vanhaan kaupunkiin miltä näyttävät espanialaiset portaat. Myös Ponte Angelio -sillan yli kävelimme Vatikaanin portille ja nälkäisinä suuntasimme ravintolaan Vatikaanin viereisellä kadulla. Ruoka oli loistavaa ja illan kruunasivat paikalliset Tiramisut. En muista koskaan syöneeni näin hyvää Tiramisua, vaikka sitä olen itsekin kokannut.





21.9.2012

Päivä uima-altaalla

Aurinkoa ja maisemia
Perjantai 21.9.2012

Viimeinen Varnapäivä päätetiin ottaa rennosti löhöillen uima-altaalla. Altaan vesi on kylläkin melko kylmää ja uiminen oli lähinnä pikapujahduksia altaaseen. Pelattiin korttia ja kuunneltiin sisiliskojen rapinaa pensaissa suloisten auringonsäteiden hyväillessä ihoa.

Netin kanssa oli jälleen ongelmia, sillä eilen hankittu sim-limitti täyttyi päivässä. Hankittiin uusi pre paid kortti Tim-operaattorilta. No, ei senkään toimintavarmuudesta voi vielä sanoa mitään. Katsotaan! Saatiin kuitenkin hankittua hotelli Roomasta kahdelle päivälle läheltä Vatikaania. Eli aamusta sitten Roomaan. Reittikartan mukaan sinne on noin 300 km.



20.9.2012

Lumoava Siena

Keskiaikaisen kulttuurin lumoissa Sienassa
Torstai 20.9.2012


Päivän värikoodi on Siena. Mutta ensin panninien noutoon. Heta lähetettiin läheiseen kahvilaan noutamaan pannineja ja "Buongiorno. Cinque pannini, per favore." Aluksi jännitti miten tässä käy, mutta kun panninipussi oli kainalossa helpotus oli suuri ja hymy huulilla.
Joka aamu kello kahdeksan aikaan kulkee scuolabus ja noutaa lapsia kouluun.
Nyt taisi Heta myöhästyä scuolabussista.

Kahvila Varnassa, josta haettiin tuoreet sämpylät aamuisin.

Heta ja sämpylät.

Tänään on tarkoitus tutustua Sienan keskiaikaiseen kaupunkiin. Eilinen sade on ohi ja päivästä tulossa aurinkoinen ja lämmin. 

Siena on kuten monet muutkin Italian keskiaikaiset kaupungit kapeiden kujien ja loistavien rakennusten kokonaisuus. Siena on Italian parhaiten säilynyt keskiaikainen kaupunki, josta johtuen se on matkailijoiden suuressa suosiossa. Autoliikenne on pääsääntöisesi keskustassa kielletty. 

Keskiajalla Siena oli itsenäinen tasavalta ja 1300-luvulla yksi Euroopan suurimpia kaupunkeja. 

Kaupungin keskuspaikka on Il campon aukio, palatsien ja ruusunpunaisten terrakottakivien reunustama, simpukanmuotoinen piazza, jota sanotaan maailman kauneimmaksi. Sienan merkittävin nähtävyys on goottilainen tuomiokirkko, Duomo.


Il campo, terrakottatori.







Terrakotta katukivetystä piazzalla ja terrakotan värinen pulu.

Goottilainen tuomiokirkko Sienassa.






Piazza Il campo Siena.






Duomon portailla.









Piazza.





Jäätelöbaarissa. Italialaiset jäätelöt ovat ihania.
Meidän lempimaku on Lemon.


Katutaidetta. Tässä maalataan Mona Lisaa.

Vierailun jälkeen voi hyvin todeta, että Siena on yksi kauneimmista kaupungeista, joita koskaan olen nähnyt. Myös opiskelijakaupunkina tunnettu Siena on elävä kaupunki, vaikka siellä asuukin vain muutama kymmentuhatta ihmistä. Sitä ei myöskään ole viritetty pelkäksi turistirysäksi, vaan aito elämä henkii keskiaikaisilla kujilla ja terrakotakäytävillä. Taideaarteet henkivät hillitysti ajan charmia ja luovat omaleimaisuutta kaupunkiprofiiliin.