8.9.2012

Antrea Botticelli musisoi patikkareitillä

Vaellusta huipulla ja vuorireiteillä
Lauantai 8.9.2012



Päivän vaellusreitiksi valittiin Serfauksen yläpuolella oleva vuori. Siirryimme sinne kolmella hissillä, ensin Fissistä Serfaukseen ja sieltä vuorelle. 

Vuoren ylätasanteella oli upea panoramaravintola Lassida, jonka pöydät olivat täynnä lomalaisia, olihan ravintolan teemana Octoberfest ja saksalainen menu. Ravintolassa oli myös ilmainen Wi-Fi. Tämä on taatusti korkein paikka, jossa olen surfaillut netissä.


Taustalla näkyy panoramaravintola Lassida. 
Saksalainen, Octoberfestin menu: valkomakkaraa, weisswurst ja olutta.

Serfaus.

Vuoren huipulla parikymmentä hevosta vietti kesä-syyslomaa hyväntuulisesti laiduntaen.

Kiltit ja seuralliset hepat vuoren tasanteella.


Patikkareitit kulkivat vaihtelevassa maastossa. Valitsemamme panoramareitti kulki poikki vuoren tasaisesti, joten sitä oli helppo kulkea.


Reitillä oli myös lukuisia lepopaikkoja, aurintuoleja ja levähdyspiste, jossa voi kuunnella Antrea Botticcellia ja myös oopperasävellyksiä maisemia ihaillen. Alhaalla näkyi Seufauksen kylä.

Alpeilla voi kesällä harrastaa monia liitolajeja, kuten purjeliito ja "köysiliito". Lapsille on oma lasten alppimaailma: eläimiä, lumimaailma, uima-altaita, poniratsastusta, autoratoja, tramboliineja, pomppulinnoja ja muita puuhapaikkoja.

Raili lasten lumimaailmassa.

Raili istuu levähdyspaikalla ja kuuntelee Andrea Botticcellia.






Välillä patikkareiti kulki vanhan ikimetsän halki. Helteellä nämä osuudet olivat todellakin tervetulleita.
Myös lapsia vaeltaa tällä helppokulkuisella reitillä.
Rinteessä laiduntavilla lehmillä oli kaikilla suuri kello kaulassa.
Olipa rinteessä yksi navettakin.

Jos patikointi ei kiinnosta voi valita hurjempia alppilajeja,
kuten syöksyminen vuorelta alas vaijerissa, rinnepyöpäily ja purjeliito.




Tarkoituksemme oli palata samaa reittiä takaisin. Emme ehtineet kuitenkaan patikoida  Fissiin menevälle hissireitille, joten laskeuduimme Serfaukseen viimeisillä hisseillä.  Hissit suljetaan kello 17.
Serfauksesta ehdimme viimeiseen Wanderbussiin ja säästyimme 4 km ylimääräiseltä patikoinnilta Fissin puolelle.

Serfaus.


7.9.2012

Patikointia superhienossa säässä alppirinteillä

Panoraamareittiä pitkin
Perjantai 7.9.2012

Päivä alkoi patikoinnilla helteisessä syyssäässä. Fissiläiset kertoivat, ettei koko kesänä ole ollut näin hienoa ilmaa, ja nyt sitä on luvassa koko viikoksi. Hevoset ja nurmi tuoksuivat kesältä, kylä otti aurinkokylpyjä ja tutistit patikoivat sauvat heiluen. Tuntuu ihan lomalta. Rauhallista ja kaunista.

Ensin gondolilla keskiasemalle ja siitä panoraamareitille. Kuljin kutenkin reittiä vain osan ja laskeuduin niin kutsutua mustaa rettiä kylään takaisin. Matkaa lienee tullut noin 11 km.




Rinnekelkat kolistelivat alppirinnettä alas hurjaa vauhtia salaperäisten majojen läpi, joissa jokaisessa oli jokin yllätys kelkkailijoille. Tämä laji ei taida olla minua varten sen enämpää kuin alamäkipyöräilykään.

Rinnekelkkarata.

Patikkareitin varrelta.

Kylä alhaalla rinteestä kuvattuna.

Gondolit.

Gondolihissit, joilla pääsee huipulle asti.

Aita laskettelurinteessä. Aitaan on tehty erikoinen systeemi, joilla se voidaan poistaa rinteestä talvikaudeksi.


Fiss.

Fiss.



Lumipuippujakin näkyy, vaikka kesä on vielä menossa näin syyskuussa.

6.9.2012

Pällistellyä vuorilla ja nummilla Fississä

Päivä alkoi pilvien yläpuolelta
Torstai 6.9.2012, Fiss

Päivä alkoi alppien huipulta patikoinnilla huipputasanteella. Aamu oli pilvinen ja alppikylä pilviharson keskellä, oltiinhan 1460 m korkeudessa. Vuorelle päästiin condolihissillä. Fississä on loistaa systeemi: kaikki, jotka asuvat kylässä saavat ilmaisen hissilipun käyttöoikeuden rajoituksetta. Selvästikin alppikylä kehittyy jatkuvasti, bongasimme monta uutta juttua, joita ei ollut vielä viime vuonna kylässä. Ylhäällä vuorella on panoramaravintola ja jokaisen käyntikeran ehdoton kohde.


Näitä hauskoja alppituoleja näkyy vuorten huipuilla
useampia.
Pilvet sisältävät ristiriidan. Ne ovat erittäin kuvauksellisia, mutta toisaalta nopeasti syntyvät ukkospilvet vaativat välitöntä poistumista alas laaksoon. Rajuilman tultua gondolihissit suljetaan.



Fiss on loistava patikointikohde. Alppien rinteiltä löytyy lukuisia reittejä, joita pitkin voi kävellä viereisiin kyliin Serfaukseen ja Landikseen. Vaihtoehtoja kartassa oli 20 erilaista ja pituista reittiä 1 km alkaen aina 12,1 km saakka. Osalle reiteistä voi nousta hissillä joko huipulle tai puoliväliin ja tulla hissukseen rinnettä alas.


Pilvi lähestyy vuoren rinnettä panoramaravintolan kohdalla, lähellä huippua 2460 km korkeudessa.

Huipulta.




Puolen päivän jälkeen kylä kylpi auringossa ja repaleiset pilvet kiersivät vuorta. Aamulla huippu oli vielä selkeästi pilvien yläpuolella. Alpeilla sää voikin vaihtua melko nopeasti, lämpötilaerot suuria ja ukonilma nousta yllättäin. Tänään kylässä oli helle, noin 23-25 astetta.

Alppikasvillisuutta.


Patikkareitti.

Myrkkylilja ja alpit.

Hissiasema.


Fississä on lukuisia hissejä, joista kaikki gondolihissit ovat myös kesäisin käytössä.

Fiss on kaunein alppikylä, jonka olen koskaan nähnyt. Erityisen viehättävää on se, että kylä sijaitsee vuoren rinteessä ei laakson pohjalla. Talvisin kylä toimii lasketelukeskuksena. Kylässä on runsaasti alppitalomajoitusta, huoneistoja, huoneita ja pieniä hotelleja sekä ravintoloita. Suuret hotellit sijaitsevat 2 km päässä olevassa Serfauksessa, jossa on myös runsaasti ruokapaikkoja. Fissin alapuolella on viehättävä Landiksen kylä, jossa on myös majoitusta, hotelleja ja vanha linna. Kylien välillä voi kulkea condoleilla tai patikoida autoilun lisäksi. Fississä on myös loistava ruokakauppa, apteekki ja lääkäripalvelut.

Laaksosta noustessa kylään johtaa seprentiinitie ja matkaa sinne on noin 8 km. Lähikylästä Landeck, jonne myös juna kulkee on matkaa 22 km ja Innsbruckiin 92 km. Paras tapa päästä tänne on lentää Mynheniin ja ottaa sieltä vuokra-auto. Matkaa Saksan rajalle on vain noin 100 km ja Mynhteniin noin 185 km.


Vuokrasimme kylästä tilavan huoneiston Rosenhofin alppitalosta. Huoneistossa on kaksi makuuhuonetta, tilava olohuone, keittiö, wc, kylpyhuone ja ilmainen internet. Talolla on kolme omaa hevosta ja talli. Kesäisin voi myös ratsastaa. Sijainti on loistava, kylän yläreunassa lähellä alppihissejä.

Rosenhof, alin parveke on meidän apartmentoksesta.
Rosenhofin huoneiston hevonen.




Yksi kylän lukuista kaivoista. Kylässä o ainakin 6 kaivoa ja syksyisin
 järjestetään kaivojuhlat.

Jokaisessa kylässä kuuluu olla kirkko, näin on myös Fississä.

Rosenhof.



Alppiniitty, jolla voi harrastaa rinnelennätystä.

Kylän ympärillä on pehmeät alppirinteet. Rinteillä on liidokkiharrastajien lennätyspaikka, jossa joka heinäkuu pidetään myös rinnelennättäjien kansainväliset kilpailut. Viime kesänä olimmkin katsomassa kilpailuja. Myös muina aikoina rinteessä voi harrastaa rinnelennätystä.

Alppiniityn leikkausta.

Teron kone alppien nousevissa ilmavirtauksissa.
Tero lähettää liidokin matkaan.





Patikointikartta.