7.8.2012

Mielikuvaretkiä viinien makuihin

Virtuaalimatka sukeltaa rypäleisiin .... DOCG ...
Definitely the original cool & genuite

Nojatuolitieto viineistä rajoituu kevyeeseen maisteluun ruoan kanssa ja seurustelu- sekä ruoanvalmistuskäyttöön. Hankitut laadutkin ovat kyykkyviinitasoisia, lähinnä navan korkeudelta löytyviä, eli alle kymmenen euron viinejä. Tuleva matkakohteemme on viinien mekka, joten myös matkalaisten on syytä petrata viinituntemustaan, ollaanhan Toscanassa, italialaisten viinien kehdossa.


Viininrypäleitä kasvatetaan kaikissa maakunnissa Italiassa. Toscanan ehkä kuuluisimpia viinialueita ovat Firenzen ja Sienan tienoilla olevat alueet keski- ja pohjois-Toscanassa, kuuluisimpana Chiantin kukkuloiden viinit. Aluetta kutsutaanhan Chianti Classico laajojen viiniviljelmien ja rypälelajikkeen mukaan. Kullekin alueelle on tyypillistä tietyt, jopa jo keskiajalta periytyvät rypälelajit ja viinien luonne. Veneton alueella viinit ovat muunmuassa hapokkaita Prosecco, Soave ja Valpolicella viinejä. Toscanassa lajikirjo laajenee ja viinit ovat kuin renesanssin taideaarteet, kiehtovia, tyylikkäitä ja luonteikkaita, jopa kokeilun ja fantasian rajoja rikkovia makusinfonioita.Orvieton alueella ja Sisiliassa on omat lajikkeensa.


Kuva on otettu Soavesta, kesällä 2011.

Alla perustietoa viinilajeista ja -alueista.

1. Chiantin viiinialue sijaitsee keski-Toscanan, Firenzen ja pohjois-Sienan välisten kukkuloiden laaksossa. Kuuluisa rypälelajike on Chianti Classico ja päätuote punaviini.


2. Viinialue Montalcinossa, Sienasta etelään oleva alue tuottaa Brunello -rypäleistä käytettyä viiniä. Punaviini tunnetaan paremmin  Savingiose Grosso -nimellä.


3. Montepulcianon viinialueilla itä-Toscanassa tuotetaan Vino Nobile -rypäleistä valmistettua punaviiniä. 


4. San Gimignanon alueella etelä-Firenzessä kasvatetaan valkoviinirypäleitä, Vernaccio di San Gimignano. Alue on vanhaa viinialuetta, joka perinteet ulottuvat keskiaikaan.  Tiloilla tuotetaan myös punaviiniä.


5. Luccan viinialueella, Firenzestä länteen tuotetaan Montecarlo-rypäleistä valkoviiniä, jota eräiden lähteiden mukaan pidetään kiinnostavampana kuin San Gimignanon vastaavaa. 


Toscanan alueen kuuluisuus on punaviinit, mutta alueella tuotetaan myös jälkiruokaviinejä, kuten Vin Santo. Yleisesti italialaisista valkoviineistä sanotaan, että ne kannattaa nauttia nuorina. Valkoviini ei parane vanhetessaan.

Toscanaan tutustumisen kiinnekohta valittiin San Gimignanon liepeiltä, Varnan kylästä 13 km päästä tätä maailmanperintönä tunnettua keskiaikaista kaupunkia.  

Viinien maistelu on vain yksi retkien teemoista ja soveltuu huonosti autokuskin kalenteriin ja jäänee lähinnä apukuskin ja seuraneitien tehtäväksi. Keskiaikaisten kaupunkien atmosfääri, maisemat, valokuvaaminen ja Italian taiteeseen tutustuminen ovat varmasti sitäkin suuremmalla sijalla retkien agendassa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että kommentoit matkablogiani! Terveisin Raili