2.9.2012

Iloinen Amsterdam

Kaupunkisurffing Amsterdamissa
Lauantai 1.9.2012

Päivän aiheena oli tutustua vanhaan kaupunkiin, Voldepark-puistoon ja käydä kiertoristeilyllä sekä asuntolaivamuseossa.

Aluksi suuntasimme kuitenkin antiikkikirpputorille ja ihastuttavaan juustokauppaan. Vanhaan kaupunkiin suuntasimme toistamiseen, tällä kertaa tutustuimme punaisten lyhtyjen alueeseen. Tyttökatu kiersi kirkon ympäri ja työt istuivat ikkunoissa maailman vanhinta ammattia tarjoten ja harjoittaen. Myös turistibisnes on laajentanut kaupunkikierostarjontaa, ilotyttöalueelle voi ostaa opastetun retken 23 eurolla ja siihen sisältyy perustutustuminen aiheeseen museossa. Alueella ovat myös lukuisat huumekahvilat, cafeshopit ja erotiikkakaupat. Huumeiden käyttö ja ilotyttöbisnes ovat laillisia Hollannissa. Alueella ei saanut kuvata.

Vanhaa kaupunkia.

Porukka viettämässä juhlia kanaaliristeilyllä.



Asunto laivassa

Amsterdamissa on kaiken kaikkiaan 2276 asuntolaivapaikkaa ja yhtään vapaata laivapaikkaa ei enää ole. Laivoja on kahta tyyppiä: vanhoista rahtilaivoista tehdyt rautaiset asuntolaivat ja sementin päälle rakennetut asunnot. Laivoissa on perusinfra kuten viemäri- ja vesijohtoliitännät. Opastuskierroksella kerrottiin, että myös laittomia laivoja on kanaaleilla ja niistä puuttuu perusmukavuudet. Rahtilaivoista tehdyt asuntolaivat huolletaan neljän vuoden välein, joka on iso viikon urakka. Asunnot asuntolaivoilla ovat hiukan halvempia kuin peruskaupunkiasunnot, mutta vaativat paljon huoltoa. Lisäksi pitää maksaa laivapaikasta kiinnityspaikkaverot kaupungille ja vakuutusmaksut. Jokainen asuntolaiva on sisustukseltaan erilainen ja  niissä on keittiö, wc, suihku, makuutilat, olohuone sekä muita tiloja aina kuinkin asunnon eritysluonteen mukaan. Tämä lienee trendiasumista.

Museona oleva asuntolaiva. Tässä laivassa asuttiin vielä 90-luvulla.


Asuntolaivan keskiosa: olohuone.
Tero asuntolaivan kannella.

Asuntolaiva.

 Juustokauppa. Valtava määrä juustokiekkoja hyllyillä. Neljä vuotta vanha Parmesan oli todella houkutteleva.
Voldepark

Tutustuttiin Amsterdamin suurimpaan puistoon Voldeparkiin. Puistossa kaikenikäiset viettävät aikaa, pyöräilevät, rullaluistelevat, käyvät piknikillä puistossa ja ihalevat luontoa. Luonto onkin rinnatusten ihmisten kanssa harmonisessa tasapainossa. Istuskelimme penkillä ja haikara tepasteli vieressä. Puistossa tapaa nokikanoja, sorsia, joutsenia, papukaijoja (kauluskaija) ja paljon muista lintuja. Silmiin pistävä piirre on se, että linnut ovat huomatavasti paremmin tottuneet ihmisiin kuin Suomessa, jossa emme todellakaan ole päässet kuvaamaan haikaraa tai nokikanaa metrin etäisyydeltä. Kanaaleissa ui piisameita.







Rentoutuvat joutsenet lauantain vietossa kanaalilla Amsterdamissa.

Kanaaleilla seilataan myös oluttynnyreillä.
Rakennusmiesten seinätaidetta rakennustyömaalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kiitos, että kommentoit matkablogiani! Terveisin Raili